Vertailussa Procountor ja Holvi

Vertailussa Holvi ja Procountor Solo

Tässä jutussa on tarkoitus avata kahden pienyritysten suosituimman kirjanpito-ohjelman ominaisuuksia. Kyseessä ovat Holvi ja Procountor Solo. Niitä vertailemalla yrittäjän on mahdollista löytää se itselle oikea kirjanpito-ohjelma. Adcount on erikoistunut Holvi ja Procountor Solo -kirjanpitoon ja auttaa niiden käyttöönotossa.

Mikä kirjanpito-ohjelma pienyritykselle?

Uudelle yrittäjälle oikean laskutus- ja kirjanpito-ohjelman löytäminen on erittäin tärkeää, koska sopiva ohjelma tukee liiketoimintaa. Parhaassa tapauksessa sähköinen kirjanpito-ohjelma on helppokäyttöinen ja vaivaton työkalu, joka auttaa yrittäjää pysymään kärryillä yrityksen menoista ja tuloista reaaliaikaisesti.

Hyvä ja itselle sopiva ohjelma kannattaa valita tarkasti, koska sen toimivuudella voi säästää paljon aikaa ja rahaa. Kirjanpitäjän kanssa on hyvä käyttää samaa ohjelmaa, jolloin kirjanpito helpottuu merkittävästi, eikä virheitä pääse syntymään. Tämän lisäksi sekä yrittäjä, että kirjanpitäjä pysyvät ajan tasalla yrityksen menoista ja tuloista sekä muista lakisääteisistä maksuvelvoitteista.

Mitä yhteistä on Procountor Sololla ja Holvilla?

Procountor Solo ja Holvi ovat molemmat sähköisesti toimivia kirjanpito-ohjelmia, joiden käyttö on hyvin yksinkertaista ja vaivatonta. Näillä ohjelmilla on paljon yhteisiä tekijöitä ja niiden tarkastelusta on hyvä lähteä liikkeelle.

Molemmat ohjelmat ovat

  • maksuperusteisia kirjanpidon ohjelmia, eli laskut kirjataan kun ne maksetaan
  • sopivat toiminimille ja pienille osakeyhtiöille, joiden liikevaihto on alle 500 000 euroa vuodessa
  • saatavilla myös englanniksi
  • verkkolaskutukseen sopivia. Yrittäjä voi lähettää ja vastaanottaa verkkolaskuja
  • yhdessä kirjanpitäjän kanssa käytettäviä ohjelmia

Molemmat ohjelmat sisältävät

  • myyntireskontran, jossa myyntilaskujen suoritukset kirjautuvat avoimille laskuille
  • mahdollisuuden (lisämaksusta) hoitaa itse palkanlaskenta, vaikka suosittelemme jättämään sen kirjanpitäjälle
  • mahdollisuuden skannata kuitit puhelimella

Yhteisten tekijöiden lisäksi ohjelmistoissa on eroja, joten perehdytään seuraavaksi ohjelmistokohtaisiin ominaisuuksiin ja siihen, kenelle ohjelmat sopivat.

Vaihtoehtona Procountor Solo

Nimestään huolimatta Procountor Solo on ihan eri ohjelma kuin Procountor Taloushallinto, mikä saattaa hämmentää monia. Itse asiassa Procountor Solo perustuu Suomen suosituimpiin laskutusohjelmiin kuuluvaan Isolta Arkhimedekseen, jonka Procountor on ostanut. Solo on pienyrittäjille suunnattu taloushallinnon ratkaisu, joka tekee laskutuksesta ja kirjanpidon hoitamisesta helppoa ja edullista.

Procountor Solo perustuu yhteyteen kirjanpito-ohjelman ja yrityksen pankkitilin välillä. Kirjanpitoa tehdään pankkitilillä esiintyvien tapahtumien perusteella. Ohjelmassa voi lähettää ja vastaanottaa laskuja, lisätä kuitteja ja maksaa laskuja pankkiyhteyden kautta. Soloon kytkettävän tilin tulee olla suomalainen yritystili, jotta pankkiyhteyden voi avata.

Procountor Soloa käytettäessä yrittäjän kirjanpidon kaveriksi tarvitaan Procountorin ohjelmistoa käyttävä kirjanpitäjä, kuten Adcount. Yrittäjällä itsellään on käytössä netissä toimiva Solo-ohjelma, ja kirjanpitäjällä on oma näkymä tähän. Kirjanpitäjä saa tiedon myynti- ja ostotapahtumista kirjanpitoa varten suoraan yrittäjän ohjelmasta.

Solon-kirjanpito toimii niin, että kirjanpitäjä luo yrittäjälle omat tunnukset Soloon. Asiakas näkee ohjelmassa omat tilitapahtumat ja voi liittää kullekin tapahtumalle laskun tai kuitin. Käteiskuitit voi kuvata kirjanpitoon puhelimella. Kuukauden lopussa kirjanpitoaineisto lähetetään kirjanpitäjälle nappia painamalla. Kirjanpitäjä tekee kirjanpidon tilitoimiston omassa ohjelmassa.

Procountor Solon kuukausimaksu on 0-29 euroa (+ alv) riippuen yrityksen liikevaihdosta. Aloitushinta on aina 0 euroa, mutta se kasvaa sitä mukaan kun yrityksen liikevaihto kasvaa. Lisäksi pieniä tapahtumakohtaisia veloituksia tulee käytön mukaan.

Adcount toimii Procountorin sertifioituna osaajana ja saat kirjanpitäjän kauttamme, mikäli käytät tai harkitset Solon käyttöä. Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää.

Kenelle Procountor Solo ei sovi?

Mikäli yrityksessä kirjanpitoa hoitaa useampi vastuuhenkilö, ei Procountor Solo ole paras ratkaisu yrityksen käyttöön, sillä ohjelmassa voi olla vain yksi pääkäyttäjä. Se ei silti tarkoita, etteikö Solo sopisi useamman henkilön yrityksen kirjanpitoon - palkansaajien määrää ei ole rajoitettu. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun miettii soveltuuko Solo oman yrityksen käyttöön.

Lisäksi, jotkut tietyt pankkitilit eivät sovi Solon käyttöön. Jos yrityksellä on esimerkiksi Holvi-pankkitili, Revolut, PayPal tai Wise ainoana pankkitilinä, ei Solo ole paras vaihtoehto kirjanpito-ohjelmaksi. Silloin on syytä pohtia ohjelmistoratkaisuksi jotakin toista ohjelmaa.

Vaihtoehtona Holvi

Holvi sopii pienille yrityksille, joiden liikevaihto on alle 500 000 euroa. Holvi itse sanoo sopivansa itsensätyöllistäjille ja pienyrittäjille, joten määritelmä pitää sisällään ison määrän laskuttavia pienyrityksiä.

Holvi on noussut pienyrittäjien suosioon, koska se on huomattavasti edullisempi vaihtoehto perinteiselle pankille. Holvi tarjoaa yrittäjälle pankkitilin, debit-kortin, laskutusohjelman, verkkokaupan ja alustan, johon kirjanpitoaineisto toimitetaan. Kuitit skannataan ohjelmaan puhelimella, mikä tekee kirjanpidon hoitamisesta nopeaa ja kätevää.

Mikäli yrittäjä päätyy Holvin kirjanpito-ohjelmaan, antaa hän kirjanpitäjälleen oikeuden tarkastella omaa Holvi-tiliään. Holvilla on alustava kirjanpito, johon yrittäjä luokittelee itse tilitapahtumat, merkitsee ALV-kannan ja liittää tositteet. Tämä helpottaa ja nopeuttaa kirjanpitäjän työtä. Samaan aikaan yrittäjä itse pystyy seuraamaan kirjanpitoaan melko reaaliaikaisesti. Kirjanpitäjä käy kuukauden lopussa lataamassa raportit ja tarkistamassa kuitit suoraan Holvissa. Varsinainen kirjanpito hoidetaan aina tilitoimiston omassa ohjelmassa, ei Holvissa.

Holvi maksaa alkaen 6 euroa (+ alv) kuukaudessa. Kirjanpitoa varten tarvitaan kuitenkin Holvi Pro, joka maksaa 12 euroa (+ alv) kuukaudessa.

Kenelle Holvi ei sovi?

Vaikka Holvi tarjoaa tilin ja debit-kortin, ei se ole pankki, vaan maksulaitos. Koska se ei ole virallinen pankki, ei sen kautta voi avata esimerkiksi WebService -kanavaa, eikä siis kaikki integraatiot ole mahdollisia.

Holvi ei ole paras ratkaisu verkkokauppayrittäjille, koska esimerkiksi maksunvälitysohjelma Paytrail tarvitsee toimiakseen suomalaisen yritystilin. Holvi tarjoaa itse kevyen verkkokaupan asiakkaidensa käyttöön lisämaksusta.

Holvin käyttöehdoissa on jonkin verran rajoituksia, millä toimialoilla sitä voi käyttää. Toisin sanottuna, Holvi ei hyväksy kaikilla aloilla toimivia yrittäjiä kirjanpitonsa piiriin, joten siitä pitää olla tietoinen. Lisäksi jos yrittäjä tarvitsee credit-kortin talouden tueksi, ei Holvi sitä tarjoa tällä hetkellä, mutta kyseinen ominaisuus on tulossa pian käyttöön.

Yhteenvetona

Molemmat ohjelmat ovat erinomaisia vaihtoehtoja pienen yrityksen kirjanpito-ohjelmaksi. Ne ovat helppokäyttöisiä, edullisia ja vaivattomia. Olennainen ero on, että Procountor Solo perustuu suomalaiseen yritystiliin kun taas Holvi tarjoaa oman pankkitilin. Ohjelman käyttöönottoa harkitessa kannattaakin siis miettiä tulevaisuuden pankkitarpeita. Jos sinulla on joitakin maksupalveluja, kuten verkkokauppa tai Paypal, ne edellyttävät suomalaista pankkitiliä, ja Holvi ei silloin välttämättä sovi yrityksellesi.

Adcount hoitaa Procountor Solo ja Holvi kirjanpitoa

Adcount on Holvin “Certified Partner”, eli Holvi-kirjanpitojärjestelmän osaava partneritilitoimisto. Adcount hoitaa sekä Holvin toiminimi- että osakeyhtiöyrittäjien kirjanpitoa. Voit lukea lisää Holvista ja Adcountista täältä.

Adcount on myös Procountor sertifioitu osaaja ja Hopea-tason kumppanitilitoimisto. Palvelemme yrittäjiä, jotka käyttävät Soloa ja autamme sen kanssa toimimisessa. Ota yhteyttä meihin ja keskustellaan tarpeistasi.

Tiesitkö: Uudet yritykset saavat Procountor Solon käyttöönsä ensimmäisen 12 kuukauden ajan ilman kuukausimaksua koodilla AY12kk.

Adcountin palveluista voit lukea lisää täältä.

Etsitkö osaavaa Holvi- tai Procountor-tilitoimistoa? Pyydä tarjous!

Ota yhteyttä Takaisin blogiin